Normal_coronavirus-4952102_1920

Tijdens crises hebben mensen behoefte aan duidelijke en betrouwbare informatie over risico’s voor hun gezondheid en maatregelen om de risico’s te verkleinen. Voor haar promotieonderzoek onderzocht Marion de  Vries van het RIVM drie gezondheidscrises waarbij het RIVM betrokken was: Covid-19, meningokokken-W en het gebruik van rubbergranulaat op sportvelden. De manier waarop mensen een crisis ervaren kan snel veranderen, zo blijkt. Dit meldt het RIVM. 

De manier waarop mensen een crisis ervaren verandert als de ernst van de dreiging voor de gezondheid verandert, of de informatie over de crisis, bijvoorbeeld door berichten in de media. Het is daarom belangrijk om risicocommunicaties steeds aan te passen aan hoe mensen een crisis beleven en welke informatie ze nodig hebben, stelt De Vries.

De rol van de media vergeleken met de risicocommunicatie van autoriteiten kan bij crises verschillen. Media kunnen bijvoorbeeld de informatie van officiële instanties onder een breed publiek verspreiden, of daar juist kritisch over zijn. Het is mogelijk dat het soort risico hier invloed op heeft, en of in het maatschappelijke debat duidelijke voor- en tegenstanders zijn.

Door: Nationale Zorggids