Normal_portemonnee__geld__betalen

Veel gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben schulden gemaakt doordat ze in de financiële problemen kwamen door de terugvorderingen van de Belastingdienst. Behalve een compensatiebetaling van 30.000 euro worden publieke, en op een later moment ook private, schulden kwijtgescholden. Dat werd in juni bekendgemaakt. De gemeente Den Haag is direct gestart met de voorbereidingen op deze omvangrijke organisatie. Daarmee liep de gemeente vooruit op landelijke wetgeving, want nog langer wachten is voor deze gedupeerden geen optie. In totaal wordt er 2.007.309 miljoen van in totaal 3.702 vorderingen kwijtgescholden. Dit meldt de gemeente Den Haag. 

 

De gemeente Den Haag is in september gestart met het daadwerkelijk kwijtschelden van vorderingen bij de gemeentelijke belastingdienst en de sociale dienst. De gemeente bereikt deze week het punt dat zij als een van de eerste grote gemeenten alle vorderingen heeft kwijtgescholden van de op dit moment bij de gemeente bekende erkende gedupeerden. Dit zijn in Den Haag zo’n 1.300 gedupeerden die door de belastingdienst formeel als gedupeerde zijn aangemerkt. Hiermee loopt Den Haag voor op de landelijke regeling die per 1 januari 2022 van start gaat. 

Onterecht aangemerkt als fraudeurs 

Duizenden gezinnen zijn jarenlang onterecht als fraudeurs aangemerkt. Er zijn grote fouten gemaakt door de Belastingdienst met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag. Door de schulden die zij als gevolg van de toeslagenaffaire bij de gemeente hebben kwijt te schelden zorgt Den Haag voor rust en verlichting van problemen die deze mensen de afgelopen jaren onterecht hebben moeten ondergaan, zegt wethouder Arjen Kapteijns (Sociale zaken). Met deze omvangrijke operatie zijn de gedupeerden weer een stap dichterbij een schuldenvrij bestaan.

Door: Nationale Zorggids