Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Over de effecten van EMDR (eye movement desensitisation and reprocessing) op kinderen is tot nu toe niet veel bekend. Maar uit nieuw onderzoek van Carlijn de Roos van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat deze traumabehandeling in korte tijd hele goede resultaten kan boeken. Kinderen die een traumatische gebeurtenis meemaken, hebben hier vaak nog jaren last van. De effectieve EMDR voor volwassenen kan dus ook bij kinderen veel langdurige leed voorkomen. Dit meldt UvA. 

Wat als een therapie van maximaal vier uur of vijf sessies traumasymptomen significant kan verminderen? Uit het onderzoek van Carlijn de Roos blijkt dat dit mogelijk is voor kinderen met PTSS na enkelvoudige traumatisering. Ze onderzocht hierbij drie behandelingen: twee vormen van traumagerichte cognitieve gedragstherapie (opvangprotocol en WRITEjunior) en EMDR. Alle therapieën laten vermindering van PTSS-symptomen zien, en ook comorbide symptomen, zoals angst, depressie en gedragsproblemen, namen af. Hoewel de drie therapiëen soortgelijke effecten laten zien, is dit resultaat met EMDR in minder sessies behaald.

In korte tijd een verschil maken

Bij PTSS bij kinderen is spontaan herstel na zes maanden gering. De Roos: "Vroegtijdige behandeling is essentieel, maar door lange wachttijden in de jeugdzorg niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er therapieën ontwikkeld en toegepast voor kinderen en adolescenten met stoornissen na traumatisering zoals PTSS, waaronder trauma-gerichte cognitieve gedragstherapie en EMDR-therapie. Bij kinderen waren tot nu toe weinig studies uitgevoerd om de effectiviteit van EMDR te onderzoeken."

Diverse eenmalige trauma's

Daarom voerde De Roos en collega’s twee studies uit bij kinderen van vier tot achttien jaar met PTSS. Deze kinderen hadden diverse eenmalige trauma’s meegemaakt zoals een ramp, een ongeluk, verkrachting of fysiek geweld. Om de mogelijke afname van klachten te kunnen vaststellen, werden klinisch diagnostische interviews gehouden, en werden zelfrapportagevragenlijsten afgenomen bij de kinderen en hun ouders.

"Het bijzondere is dat het mogelijk blijkt om in een hele korte tijd, namelijk twee uur en twintig minuten al herstel te bereiken van zowel posttraumatische stressklachten, maar ook van de bijbehorende angsten, somberheid, en gedragsproblemen. Er is dus weinig tijd nodig om een groot verschil te maken en dat is belangrijk en aantrekkelijk voor zowel kinderen als hun ouders, therapeuten en verzekeraars."

Door: National Zorggids