Normal_rss_entry-305313

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt waarschijnlijk in december met een oordeel over het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar tegen het coronavirus. Dat heeft de vaccinwaakhond donderdag laten weten. Als de organisatie positief is, kunnen Nederland en andere landen besluiten om ook die kinderen een prik te geven.

Fabrikanten Pfizer en BioNTech hebben gevraagd om goedkeuring van hun vaccin voor de groep kinderen. Hun vaccin is al goedgekeurd voor iedereen van 12 jaar en ouder.

De Verenigde Staten hebben het Pfizer-vaccin deze week goedgekeurd voor kinderen van 5 jaar en ouder.

Lagere dosis

Bij de proeven kregen de kinderen van 5 tot en met 11 jaar twee prikken van elk 10 microgram van het vaccin. Dat is minder dan bij mensen van 12 jaar en ouder. Zij krijgen 30 microgram per prik. Ondanks de lagere dosis maakten de kinderen van 11 jaar en jonger evenveel antistoffen aan als 16- tot 25-jarigen, zeggen Pfizer en BioNTech. Bovendien zouden de bijwerkingen mild zijn geweest.

Pfizer en BioNTech doen ook al onderzoek naar het effect van het vaccin bij kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar. Die groep krijgt 3 microgram vaccin per prik, dus een tiende van de dosis die 12-plussers krijgen.

Door: ANP