Normal_transgender

Transgenderjongeren blijken wilsbekwaam om samen met hun ouders te beslissen over een omkeerbare interventie met puberteitsremmers. Dat blijkt uit een studie van LUMC Curium en Amsterdam UMC onder 74 jongeren in behandeling. Van de onderzochte jongeren bleek 90 procent in staat te zijn om een afgewogen beslissing te nemen. Dit meldt LUMC. 

Onderzoekers Lieke Vrouenraets en Martine de Vries van het LUMC deden samen met Annelou de Vries, Anna van der Miesen (beide Amsterdam UMC) en Irma Hein (Levvel) onderzoek onder transgenderjongeren naar wilsbekwaamheid bij een puberteitsremmende behandeling. Ze keken of deze jongeren na een zorgvuldig diagnostiektraject in staat waren een afgewogen besluit te nemen over het starten met puberteitsremmers. 

Zorgvuldig en samen beslissen

“Transgender jongeren nemen vaak op jonge leeftijd een ingrijpende medische beslissing. Deze studie laat zien dat zij in staat zijn om op jonge leeftijd wilsbekwaam zo’n besluit te nemen. Deze kennis kan helpen om (inter)nationaal de behandelstandaard verder te brengen”, vertelt Vrouenraets.

Voor- en nadelen

Deze studie liep onder 74 jongeren tussen de 10 en 18 jaar onder behandeling bij een genderkliniek. Onvrede over het eigen biologische geslacht, ofwel genderdysforie, is bij hen vaak al op jonge leeftijd aanwezig en zorgt bij de start van de puberteit vaak voor stress en somberheid. De puberteitsremming met medicatie is omkeerbaar. Echter, naast de gewenste onderdrukking van de puberteit, hebben deze middelen ook nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld botopbouw, groei en vruchtbaarheid. Hiervan moeten de jongeren zich bewust zijn.

Puberteitsremmers geven bedenktijd

Puberteitsremmers remmen de puberteitsontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken zoals borstgroei bij transjongens, baardgroei en verlaging van de stem bij transmeisjes. Zo krijgen deze jongeren tijd om na te denken of ze door willen met de transitie, terwijl hun lichaam niet verder verandert richting het geslacht dat ze niet willen. Als een jongere stopt met puberteitsremmers zet de puberteit van het geboortegeslacht weer door. Puberteitsremmers creëren zo een periode van bedenktijd voordat beslissingen over onomkeerbare interventies, zoals geslachtsbevestigende hormonen of chirurgie, genomen worden. Het idee bestaat dat jongeren die beslissingen op latere leeftijd beter kunnen maken.

Wilsbekwaamheid onderzocht

Wilsbekwaamheid is een belangrijk begrip in de geneeskunde. Iemand is ter zake wilsbekwaam   als diegene de informatie over de aandoening en behandeling begrijpt, kan redeneren over de gevolgen en zo een afgewogen besluit over de behandeling kan nemen. Uit dit onderzoek blijkt dat 90 procent van deze jongeren wilsbekwaam zijn.

Door: Nationale Zorggids 

Lees ook: Hersenen van mensen met genderdysforie hebben kenmerken van andere geslacht