Coronaprik voor jonge kinderen met verhoogd medisch risico

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met onderliggende aandoeningen krijgen vanaf 20 december een coronavaccinatie aangeboden. Hiermee volgt het kabinet het advies van de Gezondheidsraad. Het gaat om kinderen met bepaalde ziektes zoals ernstige astma, chronische longaandoeningen of aangeboren hartafwijkingen. Deze kinderen hebben een hogere kans om door een coronabesmetting in het ziekenhuis terecht te komen. De vaccinatie met aangepaste dosering van het Pfizer-vaccin start vanaf 20 december bij de GGD op uitnodiging van de kinderarts. Dit meldt Rijksoverheid. 

Kinderen krijgen over het algemeen milde klachten bij een infectie met het coronavirus. Als zij bepaalde ziektes hebben is het absolute risico op ziekenhuis- en ic-opname nog altijd laag, maar vergeleken met gezonde leeftijdgenoten wel hoger. Dit blijkt uit verschillende nationale en internationale studies.

Ook zijn er aanwijzingen dat kinderen met onderliggende aandoeningen een grotere kans hebben op het Multisystem Inflammatory Syndrome Children (MIS-C). Dit is een specifieke complicatie van het coronavirus waarbij een ontstekingsreactie van de organen optreedt. Ten slotte benoemt de Gezondheidsraad in haar advies van 3 december dat kinderen ook langdurige klachten kunnen ontwikkelen na een coronabesmetting (Long Covid).

Bijwerkingen

De bijwerkingen van de coronavaccinatie bij kinderen zijn volgens de Gezondheidsraad mild tot matig. Bijwerkingen worden net als bij andere leeftijdsgroepen vaker gezien na de tweede dosis. Over grootschalige vervolgonderzoeken bij jonge kinderen zijn nog geen gegevens bekend. Dat betekent dat er nog geen uitspraken gedaan kunnen worden over eventuele zeldzame bijwerkingen die bij jongvolwassenen (onder de 30 jaar) zijn gesignaleerd, zoals myocarditis en pericarditis. Wel is duidelijk dat voor kinderen de kans op myocarditis en pericarditis maar ook op bijvoorbeeld MIS-C veel groter is bij het doormaken van een corona-infectie dan als een bijwerking van vaccinatie.

De Gezondheidsraad brengt uiterlijk half december ook een advies uit over de coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder medisch hoog risico. In dit advies nemen zij de ringvaccinatie van kinderen die in isolement leven doordat een huisgenoot of familielid een ernstige afweerstoornis heeft, mee.

Door: Nationale Zorggids