Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Jeugdzorgwerkers die met het ministerie van Volksgezondheid en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) meepraten over hervormingen in de jeugdzorg, stappen boos uit dat overleg. De beloofde hervorming van de jeugdzorg blijkt volgens hen in de praktijk niets meer dan een ordinaire bezuiniging, zegt vakbond FNV. Daarom organiseert de bond op 15 maart 2022 een massaprotest. Dit meldt FNV. 

De Hervormingstafel is door het ministerie van Volksgezondheid ingesteld om de problemen in de jeugdzorg op een toekomstbestendige manier aan te pakken. Maar volgens de vijf jeugdzorgwerkers die mochten meepraten over de hervormingen, blijkt de exercitie nu vooral een verkapte bezuinigingsoperatie te zijn.

Toekomstige bezuinigingen

Jeugdzorgverlener en opgestapt werkgroeplid Tosca Weinberg: ‘Die hele Hervormingstafel is onmogelijk nog serieus te nemen gezien de bezuinigingen op de zorg die in het regeerakkoord zijn aangekondigd. Ik voel me enorm belazerd.’ De andere opgestapte jeugdzorgwerkers hebben dezelfde ervaring. Jeugdbeschermer Frans Claessens: “Ik vraag mij af welke ambitie er is en of er nu echt iets gaat veranderen wat werkelijk van betekenis is voor de kinderen en jongeren in de jeugdzorg.’

Massaprotest

Om de jeugdzorg uit het slop te trekken zijn er volgens FNV al heel lang forse ingrepen nodig. De Hervormingstafel is hiervoor voor de lange termijn ingericht. Bestuurder Maaike van der Aar van FNV Zorg en Welzijn: “Maar ook voor de korte termijn zijn er investeringen en ingrepen nodig als we willen dat de sector straks überhaupt nog op haar benen kan staan. Bezuinigen zonder plan is wel het laatste wat nu aangekondigd had moeten worden." FNV organiseert daarom dit voorjaar een massaprotest tegen de bezuinigingen.

Door: Nationale Zorggids