Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

Het Vergeten Kind organiseert op vrijdag 28 januari 2022 van 9.30 uur tot 14.00 uur het online symposium ‘Gesloten jeugdzorg: op zoek naar het alternatief’. Hiermee opent de stichting de Week van het Vergeten Kind. Dit meldt Het Vergeten Kind. 

Het symposium draait om de vraag wat er moet veranderen om te zorgen dat kinderen die in de gesloten jeugdzorg worden geplaatst, betere en meer passende hulp krijgen. Een petitie hierover van Het Vergeten Kind heeft al meer dan 55.000 handtekeningen.

Wetswijziging

Als het aan de stichting ligt, kunnen rechters geen gesloten machtigingen meer afgeven. Maar daarvoor is een wetswijziging nodig. Ook zijn er snel andere opties nodig dan gesloten jeugdzorg. Ook dit wordt tijdens het symposium besproken.

Inspiratiesessies ’s ochtends gaan onder meer over JeugdzorgPlus-locatie de Koppeling waar hun gesloten afdelingen overbodig zijn gemaakt en over het effect van vrijheidsbeperkende maatregelen op de hersenen van jongeren. Levvel, Sterk Huis en Fier praten over een alternatief dat doorplaatsingen van kwetsbare meisjes naar de gesloten jeugdzorg wordt tegengegaan. Deelnemers kunnen ’s middags meedenken en meedoen aan vijf workshops.

Door: Nationale Zorggids