jongerenplatform WTFFF!? biedt (h)erkenning en hulp na online seksueel misbruik

Jaarlijks worden ruim 100.000 kinderen en jongeren slachtoffer van een vorm van online seksueel misbruik als sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal), grooming (online kinderlokken) of shame sexting (het ongewenst verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal). Vormen en aantallen groeien, en de drempel om hulp te vragen is hoog. Slachtoffers worstelen met schuldgevoel en schaamte en durven vaak niets te zeggen. Dat meldt Fonds Slachtofferhulp. 

De angst dat hun naaktbeelden weer ergens opduiken, achtervolgt hen. Bovendien gaat online seksueel misbruik geregeld gepaard met fysiek seksueel geweld. WTFFF!? Is een interactief platform dóór en vóór Gen-Z; de eerste generatie die opgroeit met social media. WTFFF?! speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. En verwijst door naar Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier, waar speciaal getrainde professionals de best mogelijke hulp bieden. 

WTFFF.NL 

Op wtfff.nl staan de ervaringsverhalen centraal van vijf jongeren die online seksueel misbruik hebben meegemaakt en dit hebben overwonnen. De verhalen worden uitgebeeld aan de hand van een geanimeerd artwork en verteld door de jongeren zelf. WTFFF!? geeft ook uitleg over de gevolgen van online seksueel misbruik, verwijst naar professionele hulp en biedt de mogelijkheid zelf (anoniem) een ervaring te delen. WTFFF!? is een initiatief van het Fonds Slachtofferhulp. Doel is om samen met jongeren bewustwording te creëren, te destigmatiseren en de drempel naar hulp te verlagen.

Vuist tegen (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag

Naast het platform is er een WTFFF!?-Youtubeserie . In deze ‘realtalk’ praat presentatrice Dzifa Kusenuh met jongeren over hun ervaringen met online seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik. Ze snijdt hierbij belangrijke thema’s aan zoals aangifte doen en het belang van steun door leeftijdsgenoten. Ook Willie Wartaal voelt zich betrokken bij dit onderwerp en heeft de voice-over van de serie en het platform ingesproken.

Door: Nationale Zorggids