Stichting overhandigt op 23 februari petitie ‘Stop gesloten jeugdzorg’

Stichting Het Vergeten Kind overhandigt op 23 februari 2022 de petitie ‘Stop gesloten jeugdzorg’ met daarop meer dan 130.000 handtekeningen. Twee ervaringsdeskundigen en Het Vergeten Kind-ambassadeur Jamai Loman geven de petitie dan aan staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid. Dit meldt Het Vergeten Kind. 

Meer dan 1.8000 kwetsbare kinderen zaten in 2020 in de gesloten jeugdzorg. Uit onderzoek van Het Vergeten Kind blijkt dat 75 procent van de jongeren die in de gesloten jeugdzorg hebben gezeten, last hebben van psychische klachten. In meer dan 80 procent van de gevallen was er sprake van geweld tussen groepsgenoten. Nog een groter deel van de jongeren kreeg te maken met gewelddadig personeel. Zo werden ze vastgepakt, op de grond geduwd of kwamen ze in een isoleercel terecht.

Alternatieven voor gesloten jeugdzorg

Kinderen die in de gesloten jeugdzorg terechtkomen, hebben al mentale problemen. Vervolgens krijgen ze niet de zorg die ze nodig hebben en krijgen ze te maken met dwang. Het Vergeten Kind vraagt met de petitie aandacht voor alternatieven voor gesloten jeugdzorg, en snel. In november nam de Tweede Kamer al een motie aan om de gesloten jeugdzorg te stoppen.

Door: Nationale Zorggids