Jonge kinderen bijna gestikt in papieren rietjes, NVWA start onderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt mogelijk verstikkingsgevaar bij het gebruik van papieren rietjes. De toezichthouder heeft een aantal meldingen ontvangen van ouders van jonge kinderen die bijna zijn gestikt na het sabbelen op een papieren rietje. Dit meldt de NVWA. 

De rietjes worden zacht wanneer er op gesabbeld wordt. Hierdoor kunnen delen van het papier loskomen en ontstaat een papieren prop die niet makkelijk ingeslikt kan worden. De NVWA roept ouders en verzorgers op zich te melden met soortgelijke ervaringen, zodat er een beter beeld van de risico’s kan worden gemaakt.

Verbod op plastic wegwerpartikelen

Sinds 3 juli 2021 geldt in de Europese Unie een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes en ballonstokjes. Bedrijven houden zich hier aan en hebben onder andere papieren rietjes ingezet als alternatief. In de afgelopen maanden ontving de NVWA in totaal 3 meldingen van verstikkingsgevaar door papieren rietjes.

Rietjes onder toezicht laten gebruiken

De NVWA adviseert ouders en verzorgers van jonge kinderen om oplettend te zijn bij het gebruik van papieren rietjes. Het advies is om kinderen van 0 tot 3 jaar oud alleen papieren rietjes onder toezicht te laten gebruiken om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Door: Nationale Zorggids