Normal_jongeren_depressief_jeugdzorg

Jeugdzorginstelling Perspektiev heeft failliete collega Flevostate overgenomen. Alle vestigingen van Flevostate, blijven daardoor open. Jongeren in Emmeloord, Almere en Lelystad kunnen blijven en houden mogelijk hun vaste zorgverlener. Het doel is namelijk om alle personeelsleden en cliënten te behouden, maar niet de naam. Dit meldt Omroep Flevoland.  

Eind december 2021 kwam de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met een kritisch rapport over Flevostate. De hulp aan kwetsbare jongeren zou ernstig tekortschieten, waardoor ze onvoldoende veilig opgroeiden binnen de organisatie. Bij jongeren met complexe problematiek, lukte het de jeugdhulpinstelling niet altijd om ze de juiste hulp te bieden.

Bloed op de muur

Het was in de jeugdzorginstelling niet toegestaan om vrijheidsbeperkende maatregelen in te zetten, maar toch werden cliënten geregeld stevig vastgegrepen. Volgens de IGJ zou er zelfs bloed op de muren zitten en was het gebruikte meubilair in Flevostate kapot. Oud-cliënten meldden hierna dat de douchecabines vol schimmel zaten, professionals jongeren door de gang sleurden en ze soms dagenlang zonder begeleiding zaten.

De ambulante zorg van de gemeente Noordoostpolder was bij Flevostate ondergebracht, waardoor 46 cliënten door het faillissement in de problemen dreigden te komen. Deze zijn nu dus overgenomen door Perspektiev.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky