Duizenden mensen demonstreren op Malieveld tegen bezuinigingen jeugdzorg

Duizenden mensen zijn dinsdagmiddag samengekomen op het Malieveld in Den Haag om aandacht te vragen voor de problemen in de jeugdzorg. De demonstratie van onder meer FNV en CNV begon om 13.00 uur met een minuut stilte, die werd gevolgd door enorm veel lawaai van de demonstranten.

De FNV hield het erop dat er uiteindelijk circa 7000 mensen op het demonstratieterrein aanwezig waren.

Rond middernacht hadden jeugdzorgmedewerkers al voor 24 uur het werk neergelegd, omdat ze vinden dat er te weinig geld is voor hun sector, dat de werkdruk te hoog is en dat de wachtlijsten te lang zijn. Bij acute problemen wordt er wel hulp verleend. De deelnemers aan het protest op het Malieveld werd gevraagd een hartgebaar te maken met de handen, ten teken van steun aan de collega's in de spoedeisende hulp die wel werken.

Op het Malieveld waren spandoeken te lezen met teksten als 'Miljarden in de pot, hele jeugdzorg kapot' en 'Jeugdzorg in nood, Den Haag, wat is dit voor gekloot'. Ook waren er doeken met "Hoeveel is een kind in NL waard?" en "Maud, Amir, Puck en Jorg wachten al maanden op een plek in de zorg". "Den Haag faalt, de jeugd betaalt", constateerde een andere demonstrant. Een van de spreeksters op de demonstratie zei dat het "code zwart" is in de jeugdzorg.

Verbetering eisen

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kreeg twee stukken aangeboden van de actievoerders: een bundel met verhalen uit de praktijk en een manifest met voorstellen voor verbeteringen. FNV-voorzitter Tuur Elzinga zei de kortgeleden aangetreden bewindsman de problemen in de jeugdzorg niet aan te rekenen, maar het hem wel kwalijk te zullen nemen als hij er niet in slaagt verbeteringen door te voeren.

"Ik ben hier met één doel gekomen, dat is om naar jullie te luisteren. Er wordt te vaak niet met jullie gepraat, maar over jullie ", zei Van Ooijen. De staatssecretaris gaf ook aan graag "elke dag" veranderingen te willen doorvoeren, met suggesties vanuit het veld. "Ik wil knokken voor ieder kind." Met die gedachte staan de jeugdzorgmedewerkers volgens hem ook iedere ochtend op. De staatssecretaris zei zijn pet "diep" voor de jeugdzorgmedewerkers af te nemen en betuigde hun zijn groot respect, mede namens het kabinet.

De stemming op het Malieveld was ondanks alle problemen goed. Steltlopers verzamelden er briefjes met boodschappen van de stakers, om die vervolgens later in een collage te delen via sociale media.

Door: ANP