Uitspraken wethouder Lelystad over jeugdzorg leiden tot verontwaardiging

De uitspraken van wethouder Madelon van Noort over de jeugdzorg in Lelystad zijn niet goed ontvangen door de politieke partijen in de gemeente. In Nieuwsuur noemde Van Noort ouders met kinderen in de jeugdzorg een beetje verwend. De wethouder van Gemeente Belangen Lelystad vindt dat ouders meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze stelde bovendien dat de jeugdzorg in haar gemeente op orde zou zijn, terwijl het meldpunt anders doet blijken. Onder meer de plaatselijke D66, GroenLinks en PvdA reageren verontwaardigd. Dit meldt Omroep Flevoland. 

Sanne de Wilde van D66 noemt de uitspraken van Van Noort onsmakelijk en snapt niet hoe een wethouder zoiets kan zeggen over een groep heel kwetsbare kinderen. Volgens GroenLinks waren al vermoedens over de wethouder. De fractie-assistent van de partij vindt dat haar uitspraken laten zien dat de jeugdzorg voor haar enkel om geld draait.

Meldpunt jeugdhulp

“Hoe het met die kinderen gaat lijkt van minder belang dan de vraag of de beoogde bezuiniging gehaald is. GroenLinks is mede-initiatiefnemer van het meldpunt jeugdhulp Lelystad. En via dat meldpunt horen we verhalen dat de jeugdhulp helemaal niet op orde is”, aldus Iris Brouwer-Vink.

De PvdA erkent dat voorheen mogelijk flink meer mensen gebruikmaakten van de jeugdzorg, maar dat betekent vooral niet dat ouders verwend zijn. Volgens de partij lijkt het erop dat Van Noort denkt dat ouders zomaar een beroep doen op de jeugdzorg, zonder gegronde reden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky