Jongeren onder de 18 jaar komen nog te makkelijk aan tabak

Jongeren onder de 18 jaar komen nog te makkelijk aan tabak. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2021 regelmatig inspecties en ontdekte dat het voor minderjarigen vooral in supermarkten en cafetaria’s te makkelijk is sigaretten te kopen. Hiervoor zijn inmiddels boetes uitgedeeld, variërend van 1.360 tot 9.000 euro. Dit meldt de NVWA.

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Om te voorkomen dat jongeren starten met roken mogen er geen tabaksproducten, dampwaren en kruidenrookproducten verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. De NVWA ziet er op toe dat ondernemers zich aan deze regels houden. Zo draagt de NVWA bij aan een rookvrije generatie in 2040.

Controles NVWA

De NVWA maakt sinds 2020 bij de leeftijdsgrenscontroles gebruik van 17-jarige testkopers die in opdracht van een inspecteur van de NVWA tabak proberen te kopen. In 2021 is 617 van in totaal 1635 testkoopinspecties inspecties een overtreding geconstateerd. Ook bij 69 andere controles constateerden inspecteurs dat verkopers zich niet aan de leeftijdsgrens hielden. De NVWA heeft aan alle overtreders een bestuurlijke boete opgelegd.

Tabaksverkoop tijdelijk stilgelegd

Ook is de tabaksverkoop bij een supermarktketen en een aantal buurtsupermarkten en tankstations tijdelijk stilgelegd. Als een bedrijf in een periode van 12 maanden, 3 keer de regels heeft overtreden door rookwaren te verstrekken aan een minderjarige, wordt deze zogenoemde 3-strikes-out maatregel opgelegd.

Door: Nationale Zorggids