Het kost tijd om de wachttijden in de jeugdzorg te verminderen

Het kost tijd om de wachttijden in de gespecialiseerde jeugdzorg weg te werken, aldus staatssecretaris Van Ooijen (Jeugdzorg). Het bedrag dat het kabinet hier vorig jaar voor uittrok, heeft nog niet tot kortere wachtlijsten geleid. Dat meldt Skipr.

Het kabinet heeft vorig jaar 225 miljoen euro uitgetrokken om de wachtlijsten in de gespecialiseerde jeugdzorg in te korten. Dit heeft volgens de staatssecretaris echter nog niet tot kortere wachttijden geleid.

Onderzoek

Om dit probleem op de juiste manier aan te pakken, is er meer onderzoek nodig. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de oorzaken van de lange wachttijden. Een voor de hand liggende verklaring is de krapte op de arbeidsmarkt.

Acute jeugd-ggz

Verder is er 50 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om de capaciteit van de acute jeugd-ggz uit te breiden. Jongeren met ernstige problemen, die in situaties verkeren waarin het zeer onwenselijk is om op een lange wachtlijst te staan, komen dan sneller in aanmerking voor hulp. Omdat zij sneller geholpen worden, nemen de bestaande wachttijden niet verder toe.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong