‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’ laat leven van uithuisgeplaatste kinderen zien

 De nieuwe EO-serie ‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’ toont de verhalen achter de jaarlijks 19.000 uithuisplaatsingen in Nederland. Zoals de 15-jarige Doke die met haar moeder op de vlucht is voor jeugdzorg en Eli die door ruimtegebrek in de reguliere instellingen in een jeugdgevangenis belandde. De jongeren in deze zesdelige serie laten zien wat een uithuisplaatsing met je leven doet en hopen met hun verhaal af te dwingen dat het jeugdzorgsysteem blijvend verandert. Dit meldt EO. 

Het afgelopen jaar groeiden 43.000 kinderen niet in hun oorspronkelijke thuissituatie op. Aan de hand van persoonlijke vlogs en ontmoetingen met presentator Jojanneke van den Berge, geven jongeren een eerlijke inkijk in hun leven en tonen zij de gevolgen van hun uithuisplaatsing. Zo heeft Nando (17) zoveel instellingen en isoleercellen van binnen gezien dat hij nergens meer kan aarden. Joaquin (13) werd uit huis gehaald door meer dan tien politieagenten. Maddy (27) moest haar pasgeboren dochter afstaan en nu beweegt ze hemel en aarde om weer contact te krijgen.

Euthanasie

Door gebrek aan plek in een jeugdzorginstelling belandde Eli (28) in haar tienerjaren noodgedwongen in een jeugdgevangenis. Deze periode van haar leven is ze niet meer te boven gekomen. Eli groeit op in een problematisch gezin waar ze op haar tiende uit huis wordt geplaatst. Ze zit in talloze pleeggezinnen en ziet meer dan vijfentwintig instellingen vanbinnen. Daar krijgt ze te maken met mishandeling en misbruik door begeleiders. Op haar veertiende doet ze haar eerste zelfmoordpoging en moet ze naar een gesloten jeugdzorginstelling. Omdat er geen plek is wordt ze, net als duizenden andere jeugdzorgkinderen die niks crimineels hebben gedaan, in een jeugdgevangenis geplaatst. Daar moet ze leven onder een gevangenisregime. Ze wil na al deze ervaringen niet meer leven. Elisabeth zit op dit moment in een euthanasietraject. In haar laatste dagen voor haar euthanasie neemt ze Jojanneke mee in haar wens iets te betekenen voor de nieuwe generatie jongeren binnen jeugdzorg.

Jojanneke en de jeugdzorgtapes is iedere donderdag om 21.00 uur bij de EO op NPO3 te zien. Eerste aflevering gemist? 

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: EO / Ruben Timman