Personeel jeugdgevangenis Breda wil structurele veranderingen zien

Onder het personeel van Justitiële Jeugdinrichting (JJI) Den Hey-Acker zijn er grote zorgen over hun eigen veiligheid en die van gedetineerden. Ze kunnen het alsmaar zwaarder criminele gedrag en zwaardere stoornissen niet meer aan. Medewerkers trekken aan de bel, maar willen anoniem blijven uit angst voor de gevolgen. Dit meldt Omroep Brabant. 

In korte tijd hebben twee zeer ernstige incidenten plaatsgevonden in de jeugdinrichting. Op vrijdag 15 april vond er een steekincident plaats waarbij één jongere het leven verloor en een andere gewond raakte. In januari gijzelde een gedetineerde jongere tijdens zijn verlof twee JJI-medewerkers. Hij werd later door de Belgische politie doodgeschoten.

Onderbezetting

De justitiële jeugdinrichting in Breda kampt al jaren met onderbezetting. Er zijn zeker 35 nieuwe medewerkers nodig om de personeelstekorten op te lossen. Daarmee komen er drie begeleiders per groep. Maar als het aan FNV ligt, verandert er structureel iets. En dat willen de medewerkers van Den Hey-Acker ook. “Alles is hier gericht op resocialisatie, zodat de jongeren altijd weer terugkeren naar de maatschappij. Maar de recidive van die gasten is erg hoog. Het grootste deel van hen komt weer terug in de criminaliteit.”

Volgens de medewerkers gebeurt alles in de inrichting met een pedagogische benadering, waarbij gevangenen een tv en PlayStation ter beschikking hebben. Zij willen een veel beheersmatigere aanpak, waarbij jongeren zelf laten zien dat ze het verdienen om terug te keren naar de maatschappij.

Door: Nationale Zorggids 
Afbeelding: Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)