Acute hepatitis besmettelijk? WHO denkt bij sommige gevallen van wel

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sluit niet uit dat de acute hepatitis onder jonge kinderen deels overdraagbaar is. Bij een deel van de gevallen is hier mogelijk sprake van, stelt de organisatie. Nederland en Schotland hebben meldingen ontvangen over gevallen van acuut leverfalen, waarbij kinderen contact met elkaar hadden. Andere theorieën zijn het adenovirus, waar kinderen nu heftiger op reageren, een immuunrespons op een corona-infectie óf een combinatie van de twee. Dit meldt de Telegraaf. 

In Nederland is vijf keer acute hepatitis zonder duidelijke oorzaak vastgesteld. Drie kinderen moesten een levertransplantatie ondergaan. Twee anderen werden ook ernstig ziek, maar hoefden geen nieuwe lever. Wereldwijd zijn er ongeveer 650 onverklaarbare gevallen van deze ernstige vorm van hepatitis gemeld. Zeker één kind is aan de gevolgen ervan overleden.

Contact met anderen

Bij een van de vijf kinderen in Nederland, had een klasgenootje geelzucht. Dat kind genas spontaan en kreeg geen acuut leverfalen. Van de andere vier kinderen is niet bekend dat zij contact hebben gehad met iemand die mogelijk een leverziekte of ook acute hepatitis had.

Individuele reactie van het lichaam

Henk-Jan Verkade, hoogleraar kindergeneeskunde en leverarts bij het UMCG, stelt dat overdraagbaarheid van de hepatitis niet alles verklaart. “De term besmettelijkheid is daarom te sterk. Dat zou de oorzaak van het ontstaan van leverfalen meteen helemaal verklaren. Dat is niet zo”, zegt hij. Zelfs als een kind eraan blootgesteld zou zijn, bepaalt de individuele reactie van het lichaam wat het ermee doet. Verkade denkt dat de immuunrespons bij een groep kinderen is veranderd, doordat kinderen door de coronapandemie later in hun leven zijn blootgesteld aan virussen. Het adenovirus is volgens de hoogleraar niet dé verklaring, want slechts twee van de vijf kinderen in Nederland hadden dat virus op dat moment.

Bijna 60 procent van de gemeldde gevallen wereldwijd, komen uit Europa. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland zijn er veel kinderen getroffen door acute hepatitis. Van de 650 mogelijke gevallen, komen 222 daarvandaan. Het merendeel van de kinderen is jonger dan 5 jaar.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky