Minder kinderen tegen besmettelijke ziekten gevaccineerd dan vorig jaar

Naar verhouding zijn iets minder kinderen gevaccineerd tegen besmettelijke ziektes dan vorig jaar. Dat komt door het coronavirus. Vanwege de epidemie zijn sommige groepsvaccinaties uitgesteld, en soms konden mensen niet komen omdat ouders en hun kinderen in isolatie moesten.Minder kinderen tegen besmettelijke ziekten gevaccineerd dan vorig jaar

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft ongeveer 90 procent van de 2-jarige kinderen alle prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma gekregen. Een jaar eerder was dat ruim 91 procent. De groep die helemaal geen prikken heeft gekregen, bleef gelijk met 4,5 procent. De overige kinderen hebben wel wat inentingen ontvangen, maar wachten nog op andere. Daar zitten de uitgestelde prikken tussen.

Rijksvaccinatieprogramma 

De prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma beschermen tegen ziektes als difterie, kinkhoest, tetanus, polio, bof, mazelen en rodehond. Kinderen en jongeren kunnen ook gevaccineerd worden tegen hpv, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, en tegen meningokokken.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid laat in een reactie weten: "Ook een kleine daling van de vaccinatiegraad geeft extra reden tot oplettendheid. De bescherming van de Nederlandse bevolking wordt bepaald door de immuniteit van de hele bevolking."

Door: ANP