Zes projecten genomineerd voor een gezonde samenleving

De jury van de VOORbeeld-verkiezing 2022 heeft bekendgemaakt welke projecten VOOR een gezonde samenleving genomineerd zijn. Na de openbare stemronde was een top15 overgebleven, waarna het aan de juryleden was om hieruit de nominaties te kiezen. Dat meldt VOOR. 

"We hebben veel respect en bewondering voor alle energie die in alle ingezonden projecten is gestoken", aldus een lovende jury. "We vinden het mooi en hoopgevend om te zien hoe divers de projecten zijn, zich zowel richten op mens, dier en milieu en elk op een eigen manier passen binnen het thema ‘VOOR een gezonde samenleving’". Dit thema was voor deze editie van de VOORbeeld-verkiezing gekozen samen met opdrachtgevers van VOOR.

Na zorgvuldig overleg besloot de jury het maximale aantal van zes projecten te nomineren:

  • Voor sterke Rotterdams jongeren – Netwerk Nieuw Rotterdam
  • Foodwatch Movement – Foodwatch
  • Keer Depressie Om – Voeding Leeft & UMCU
  • Mobiele verpakkingloze supermarkt – LOOS Utrecht
  • Educatie voor mensen met type 1 diabetes – Stichting Diabetes+
  • Ruimte voor biodiversiteit + wilde bijen – Stichting MEERGroen

Deze projecten leveren elk op een eigen manier een positieve bijdrage aan ‘een gezonde samenleving’. Het kan gaan om het verlichten van de druk op de zorg, aandacht voor een brede, diverse of juist specifieke doelgroep, om bewustwording of juist vooral om gedragsverandering, om slimme samenwerkingen, om een goede aansluiting met de actualiteit, om vernieuwing die buiten reguliere geldstromen en subsidies valt en daarom ondersteuning verdient, om zorgverlening maar ook om preventie en leefstijl/gezonde voeding. Bij alle projecten kijkt de jury uiteraard naar transparantie over hoe het geld van VOOR wordt benut.

Prijzengeld

De juryleden feliciteren de genomineerden en kijken uit naar hun presentaties in de feestelijke finale op 20 oktober 2022. Daar beslist de jury over hoe het beschikbare bedrag van 245.000 euro over de genomineerden verdeeld wordt. Maximaal 100.000 euro gaat naar de winnaar(s). Alle finalisten ontvangen minimaal 10.000 euro.

Door: Nationale Zorggids