Nederlandse docu JASON over falende jeugdzorg wint prijzen in Moskou

De documentaire JASON, die eerder werd bekroond op festival IDFA, heeft twee prijzen gewonnen op het Moscow International Film Festival. De film van regisseur Maasja Ooms werd onderscheiden met de Publieksprijs en de award voor beste camerawerk.

Dat heeft het festival donderdag op zijn website bekendgemaakt. JASON is het derde deel in de trilogie die regisseur Ooms maakte over de falende jeugdzorg in Nederland. De film is een pijnlijk eerlijk portret van de 22-jarige Jason, die traumatherapie ondergaat. De filmmaker volgt Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten.

Internationale waardering

Tijdens de hevige therapiesessies wordt duidelijk hoe gekwetst hij is en hoe ingrijpend de gevolgen zijn van verkeerde afslagen binnen de opvang. De camera van Ooms brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar toont ook hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt.

Jason laat donderdag op Twitter weten heel blij te zijn met de internationale waardering voor de film.

Door: ANP