'Twee HPV-prikken is genoeg voor mensen boven 15 jaar'

Jongeren ouder dan 15 jaar die zich laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) hoeven binnenkort maar twee prikken te halen in plaats van drie. Dat heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid besloten op advies van de Gezondheidsraad. Bij jongeren tot 15 jaar waren twee prikken al de norm.

HPV is een virus dat zeer besmettelijk is en onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken, hoewel mensen er meestal weinig van merken als ze besmet zijn.

Meisjes van 13 jaar en ouder konden zich hier al langer tegen laten vaccineren. Vanaf dit jaar wordt dat ook bij jongens gedaan en is de leeftijd omlaag gegaan naar 10. Omdat veel jongeren het vaccin nog niet hebben gekregen, is op dit moment een inhaalcampagne gaande voor jongeren onder de 18 jaar.

Zo spoedig mogelijk

Van Ooijen kan nog niet zeggen wanneer de jongvolwassenen overgaan op twee prikken, maar wil dit wel "zo spoedig mogelijk" doen. Op dit moment is de campagne waarin ze drie prikken krijgen namelijk al gaande. De staatssecretaris vraagt RIVM, de Jeugdgezondheidszorg en andere betrokkenen om hier een advies over uit te brengen.

De Gezondheidsraad vindt het effect van twee HPV-doses bij jongeren boven de 15 jaar "voldoende robuust en overtuigend" en stelt daarom het aanbevolen aantal prikken bij naar twee. Aanleiding voor de raad om de tot nu toe geldende richtlijn van drie prikken te heroverwegen waren adviezen hierover van het Engelse vaccinatiecomité JCVI en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er zijn intussen ook onderzoeken naar het effect van slechts één prik, maar voor conclusies daarover is het de raad te vroeg.

Voorbereidingen

Van Ooijen zegt ook voorbereidingen te treffen voor een vaccinatiecampagne voor jongvolwassenen tussen de 19 en 26 jaar vanaf 2023. Jonge vrouwen die eerder zijn uitgenodigd om de HPV-prikken te halen, maar dat nog niet hebben gedaan, krijgen de kans dat alsnog te doen. Ook kunnen jonge mannen zich laten vaccineren die hier voorheen nog niet voor in aanmerking kwamen.

Eerder deze maand werd bekend dat minder dan de helft van de kinderen die zich dit jaar kunnen laten vaccineren, de prik heeft gehaald. De opkomst ligt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lager dan in andere jaren. Ongeveer 800.000 tieners waren uitgenodigd. Zo'n 400.000 kinderen die nog niet zijn ingeënt, krijgen nogmaals een uitnodiging.

Door: ANP