Normal_woman-pharmacist-checking-medicine-in-pharmacy-2022-02-01-22-39-27-utc-min__1_

Er is in Nederland een tekort aan Sabril tabletten (vigabatrine), een medicijn tegen epilepsie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft toestemming gegeven de tabletten uit het buitenland te halen. Sabril bestaat ook als granulaat voor drank. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners het granulaat alleen in te zetten voor patiënten voor wie tabletten niet geschikt zijn. Daardoor blijft het granulaat beschikbaar voor de behandeling van jonge kinderen, voor wie geen alternatief op de markt is. Dit meldt de IGJ. 

Vigabatrine helpt om verschillende vormen van epilepsie onder controle te houden. Specialisten kunnen het voorschrijven als extra medicijn om 'moeilijk controleerbare epilepsie' te behandelen. Ook helpt Sabril bij infantiele spasmen (syndroom van West). Dit is een ernstige vorm van epilepsie, die begint bij kinderen onder de twee jaar.

Tekort Sabril

De leveringsproblemen met Sabril 500 mg filmomhulde tabletten (RVG 13707) komen door problemen bij het maken van de werkzame stof vigabatrine. Het tekort duurt waarschijnlijk tot 1 april 2023. Om toekomstige tekorten zoveel mogelijk te voorkomen, maakt de fabrikant nu gebruik van een extra leverancier voor de werkzame stof. IGJ en CBG blijven in nauw contact met de fabrikant van dit medicijn en volgen de ontwikkelingen in de markt.

Dringend advies aan zorgverleners

De beschikbaarheid van Sabril 500 mg granulaat voor drank (RVG 15722) is erg belangrijk voor de behandeling van jonge kinderen. Zij kunnen de tabletten niet gebruiken. IGJ en CBG adviseren de apotheken om het granulaat te reserveren voor de behandeling van jonge kinderen. Ze moeten het granulaat dus niet als alternatief voor de tabletten gebruiken, maar gebruik maken van de toestemming van de IGJ om tabletten uit het buitenland te halen, al dan niet via een groothandelaar. Ook vragen de toezichthouders aan artsen om granulaat alleen voor te schrijven aan patiënten voor wie tabletten niet geschikt zijn. Dat zijn vooral jonge kinderen.

Door: Nationale Zorggids