Steeds minder mensen kiezen ervoor pleegouder te worden

Steeds minder mensen kiezen ervoor pleegouder worden, terwijl er veel kinderen op zoek zijn naar mensen die hun pleegouder willen worden. Daarvoor waarschuwt Pleegzorg Nederland, een onderdeel van Jeugdzorg Nederland. De organisatie zegt dat de vraag groter is dan het aanbod en maakt zich daarom zorgen.

Volgens Pleegzorg Nederland blijft de interesse om pleegouder te worden gelijk, maar haken veel mensen alsnog af. De organisatie schrijft dat toe aan de onrust in de samenleving met "de wooncrisis, de energiecrisis en buitenproportionele inflatie". Volgens de pleegzorgvereniging lijkt "de participatiesamenleving in combinatie met de noodzaak voor ouders om beide te werken om voldoende inkomen te verdienen simpelweg te veel".

Week van de Pleegzorg

Op woensdag begint de week van de pleegzorg, waarin Pleegzorg Nederland aandacht voor het belang van pleegouders vraagt. De organisatie krijgt daarbij steun van radiopresentator Gijs Staverman en cabaretière Karin Bloemen, die zelf ook pleegouder zijn, en van burgemeester Ahmed Marcouch. Onder meer het stadhuis van Vlissingen en de Oosterpoortbrug in Hoorn worden groen verlicht om de kinderen symbolisch groen licht voor hun toekomst te geven.

Door: ANP