Lesprogramma Hanze maakt eenzaamheid bespreekbaar in de klas

Twee docent-onderzoekers van de Hanzehogeschool in Groningen hebben een lesprogramma ontwikkeld om op een laagdrempelige manier eenzaamheid bespreekbaar te maken in de klas. De website eenzaamheidstudenten.nl is gratis toegankelijk voor iedereen die dit onderwerp tijdens de les wil bespreken. Dit kunnen docenten van de Hanzehogeschool zijn, maar ook mentoren van brugklassers. Dit meldt de Hanzehogeschool. 

Uit het Hanze-onderzoek dat hieraan vooraf ging blijkt dat studenten een open gesprek over eenzaamheid als fijn ervaren. “Dat eenzaamheid geen eenzaam probleem is, wisten we al uit de literatuur. Het staat niet op zichzelf en hangt eigenlijk altijd samen met andere problemen zoals somberheid of angsten”, zegt docent-onderzoeker Willem Vos.

2 uur les over eenzaamheid

Het lesprogramma duurt twee uur, maar er is ook een light-versie beschikbaar van één uur. Docenten die dat willen, kunnen de les ook omzetten naar een online versie.

Een kleine 80 procent van de bijna 30.000 door het Trimbos-instituut, RIVM en GGD GHOR onderzochte studenten blijkt zich een beetje tot heel erg eenzaam te voelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky