Kabinet pakt overgewicht bij kinderen aan

Om overgewicht bij kinderen tegen te gaan krijgen gemeenten bevoegdheden om nieuwe fastfoodvestigingen te weren en komt er extra geld voor het programma Gezonde School. Ook gaat het kabinet reclames die ongezond voedsel aan kinderen aanprijzen, wettelijk beperken. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut. 

Een op de zes kinderen heeft overgewicht, een groot deel van hen behoudt dit als volwassene. Met de nieuwe maatregelen omtrent reclames en fastfoodvestigingen wil het kabinet mensen helpen om zelf te kiezen wat ze eten en drinken.

Om voor kinderen een gezonde omgeving te creëren komen er, naast een extra investering in het programma Gezonde School, meer gezonde kantines in het voorgezet onderwijs, in het mbo en op sportlocaties. Ook komen er rond scholen en in de wijk meer mogelijkheden om te sporten en bewegen. Daarnaast moeten scholen en sportverenigingen beter samenwerken, zodat kinderen zowel op school als na school meer mogelijkheden hebben om te sporten.

'Het is goed dat het kabinet deze reclames wettelijk gaat beperken, en dan vooral in combinatie met extra investeringen om overgewicht tegen te gaan', zegt Martijn van Wietmarschen van het NJi. 'We weten namelijk dat een enkele interventie bijna geen duurzame effecten oplevert. Alleen integrale aanpakken met een langdurige inzet en investering doen dat. Omdat je problemen op het gebied van gezondheid niet los kunt zien van problemen op andere leefdomeinen, is het goed om samen te werken op bijvoorbeeld het gebied van armoede, sport en bewegen, en school. Al deze leefgebieden hebben namelijk directe invloed op de gezondheid van kinderen, jongeren en hun gezinnen.'

Door: Nationale Zorggids