KiKa steunt zes nieuwe onderzoeken met ruim 1,4 miljoen euro

Werkt infraroodtechniek om kinderen met schildklierkanker beter te behandelen zonder bijwerkingen? De late effecten van stamceltransplantaties in kaart brengen? En een nieuw medicijn tegen kanker? Slechts een greep uit de onderzoeksvragen van zes veelbelovende nieuwe onderzoeksprojecten die Stichting Kinderen Kankervrij financiert. In totaal trekt de stichting ruim 1,4 miljoen euro uit voor onderzoeken gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. De onderzoeken gaan in 2023 van start. Dit meldt de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). 

Kinderkankeronderzoek heeft de laatste jaren veel kennis opgeleverd en bijgedragen aan een stijging in overlevingskans. Maar helaas redt nog steeds 1 op de 5 kinderen het niet. Bovendien heeft 75 procent van alle kinderen die de ziekte overleven, te maken met late effecten als gevolg van hun behandeling.

Een nieuw medicijn tegen kanker?

Onderzoekers van het Radboudumc willen een nieuw type medicijn ontwikkelen dat kankercellen gaat aanvallen. Kankereiwitten spelen een belangrijke rol in het ontstaan van kanker. Deze eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat cellen sneller groeien of dat ze kunnen ontsnappen aan het immuunsysteem. Bestaande medicijnen die zich op kankereiwitten richten, remmen de activiteit van deze eiwitten. Maar het zou natuurlijk beter zijn om deze eiwitten compleet te vernietigen. Dat is wat de onderzoekers gaan proberen te doen met het nieuwe type medicijn dat ze gaan ontwikkelen.

De late effecten van stamceltransplantaties in kaart brengen?

Voor sommige kinderen met leukemie is stamceltransplantatie de enige kans op genezing. Dit is een hele zware behandeling die zulke ernstige bijwerkingen kan geven dat een deel van de patiënten de behandeling niet overleeft. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat overlevenden last kunnen krijgen van late effecten zoals verhoogde kans op hart- en vaatziekten. De onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht, gaan kijken welke overlevenden een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten, overgewicht, hoge bloeddruk en een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Infraroodtechniek voor behandeling van kinderen met schildklierkanker

Kinderen met schildklierkanker krijgen een operatie waarbij de schildklier volledig wordt verwijderd. Bij één op de drie kinderen raken de bijschildklieren hierbij beschadigd. Dat komt omdat de bijschildklieren niet goed te zien zijn in het lichaam van een kind. Door beschadigde bijschildklieren ontstaat calciumgebrek, wat onder andere zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en nierfalen. Ook lopen kinderen een groter risico op het ontwikkelen van andere soorten kanker. De onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC en het Utrecht UMC willen daarom kijken of een nieuwe fluorescentietechniek kan helpen om de bijschildklieren beter zichtbaar te maken. In de hoop dat de chirurg daarmee minder schade toebrengt tijdens de operatie.

Door: Nationale Zorggids