Jonge mannen hebben nu vaker betaald werk dan jonge vrouwen

In december 2022 lag de nettoarbeidsparticipatie van jonge mannen hoger dan die van jonge vrouwen. Vanaf 2003, het jaar waarin het CBS de arbeidsparticipatie begon te meten, lag die bij vrouwen van 15 tot 25 jaar hoger dan bij mannen van die leeftijd. Vorig jaar haalden de mannen de vrouwen in. Dat meldt het CBS. 

77,4 procent van de jonge mannen had in december betaald werk, bij jonge vrouwen was dat 75,2 procent. Deze percentages liggen flink hoger dan net na het begin van de coronacrisis. In mei 2020 werkte 63,8 procent van de jonge mannen en 70,2 procent van de jonge vrouwen. Voor de coronacrisis was de arbeidsdeelname van jongeren 73,6 procent.

Arbeidsdeelname

De arbeidsdeelname herstelde sneller bij de jonge vrouwen dan bij de mannen, waardoor het verschil in de loop van 2020 groter werd. Aan het einde van dat jaar begon het verschil af te nemen en in mei 2022 was de arbeidsdeelname voor jonge mannen en vrouwen ongeveer gelijk. Na een lichte daling in de zomer nam de arbeidsparticipatie voor mannen weer toe, terwijl die bij jonge vrouwen juist iets verder afnam. Vanaf mei lag de arbeidsdeelname van de mannen daarmee boven die van de vrouwen. Dat kwam nog niet eerder voor sinds het begin van de meting in 2003. 

Door: Nationale Zorggids