Oppas veroordeeld tot 14,5 jaar cel voor kindermisbruik

Een 45-jarige man is in Keulen tot 14,5 jaar celstraf veroordeeld voor het seksueel misbruiken van oppaskinderen. Het in Duitsland beruchte proces draaide om meer dan 120 gevallen van misbruik van dertien kinderen tussen 2005 en 2019.

Marcus R. bood zichzelf via onlineplatforms aan als babysitter en kwam op deze manier in contact met zijn slachtoffers. Hij legde het misbruik in sommige gevallen vast op video. Het jongste slachtoffer was volgens de aanklacht een meisje van een maand oud. R. legde tijdens het proces een bekentenis af en omschreef zijn daden als "verwerpelijk".

Video-overleg

De man werd in december 2021 opgepakt in Wermelskirchen, zo'n 20 kilometer van Keulen. Dat gebeurde bij hem thuis. De IT-expert zat toen met collega's in een video-overleg. De politie wilde R. oppakken op een moment waarop hij achter de computer zat, om zo toegang te krijgen tot beelden van het kindermisbruik. Er werd een enorme hoeveelheid kinderporno aangetroffen.

Het onderzoek naar R. leidde volgens Duitse media ook tot andere onderzoeken naar kindermisbruik en de identificatie van tientallen andere verdachten. De verdachten zouden onderling beelden van kindermisbruik hebben uitgewisseld. Ook werden meerdere minderjarige slachtoffers geïdentificeerd.

Door: ANP