Ouders willen massaclaim starten om uithuisplaatsingen

Ouders willen een massaclaim starten tegen twee ministeries, meldpunt Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en jeugdzorginstellingen. Het beleid waardoor veel van hun kinderen onder toezicht werden gesteld of uit huis zijn geplaatst was onrechtmatig, vindt de stichting waarin meerdere ouders zich hebben verenigd.

Bij de uithuisplaatsingen en de ondertoezichtstellingen is de afgelopen dertig jaar onvoldoende onderzoek verricht, stellen de ouders van de Stichting Samenwerkingsverband van Ouders met Jeugdzorg. Ook was volgens de stichting het beleid de afgelopen jaren erop gericht om de zeggenschap en de rechtsbescherming van ouders "terug te brengen tot vrijwel nul".

Aanmelden

De organisaties en de ministeries gingen daarmee in tegen de Nederlandse wet en internationale verdragen, zeggen de ouders. Gedupeerde kinderen en ouders kunnen zich aanmelden om mee te doen aan de massaclaim. Het is niet duidelijk hoeveel ouders zich daadwerkelijk zullen aanmelden. Volgens de stichting hebben vermoedelijk "ruim 100.000 kinderen en hun ouders schade geleden".

Door: ANP