Minder prikken gezet bij kinderen na pandemie

Sinds corona worden minder kinderen ingeënt tegen infectieziekten als bof, mazelen, kinkhoest en polio. Vooral baby’s lijken minder vaak een prik te krijgen, stelt het RIVM volgens De Telegraaf op basis van voorlopige cijfers. Maar hoe groot de daling precies is, kan het instituut niet zeggen, omdat vaccinaties sinds vorig jaar anders worden geregistreerd. Dit meldt Skipr. 

Nog altijd krijgen verreweg de meeste kinderen in Nederland, ongeveer negen op de tien, een BMR- en DKTP-prik. Doordat sinds vorig jaar expliciet toestemming moet worden gevraagd om de vaccinatie te registreren, heeft het RIVM geen exacte cijfers. Prikken die zijn gezet waarbij geen toestemming is gegeven voor registratie ervan, worden niet meegeteld in de officiële cijfers. En dus is vergelijken lastig. Het rijksinstituut weet overigens wel hoeveel en welke prikken in totaal zijn gezet, maar niet bij wie.

Lager voor baby’s

Op basis van de beschikbare data over die gezette prikken constateert het RIVM dat de deelname aan het rijksvaccinatieprogramma “iets lager lijkt te liggen”. Voor baby’s kan het RIVM met “meer zekerheid zeggen dat de deelname echt lager is”.

Door: ANP