Kinderarts pleit voor vaccinatieplicht voor kinderen op kinderopvang

Kinderarts Károly Illy is voor een vaccinatieplicht voor kinderen op de kinderopvang. Hiervoor vroeg hij eerder deze week aandacht, naar aanleiding van de nieuwste vaccinatiecijfers van het RIVM. Tenminste 90 procent van de baby’s heeft in januari 2023 een vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond gehad en 93 procent kreeg een vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Ten opzichte van het jaar ervoor lijken de cijfers iets lager. Dit melden Kinderopvang Totaal en het RIVM.

Het aandeel baby’s dat volgens de registratie van het RIVM een BMR-vaccinatie of DKTP-vaccinatie kreeg, 89,5 procent respectievelijk 92,9 procent. In januari 2022 was het aandeel baby’s dat een BMR- of DKTP-vaccinatie kreeg 92,6 procent respectievelijk 94 procent.

Serieuze ziekte

Volgens Illy zijn er nu teveel ouders die de mazelen, bof of rodehond zien als een gewone kinderziekte die kinderen moeten doormaken. “Maar die mensen moeten zich realiseren dat het een serieuze ziekte is”, aldus de kinderarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Hij vindt dan ook dat kinderen die de inentingen niet hebben gehad, geweigerd mogen worden door de kinderopvang. De prikjes bieden bescherming voor het kind zelf, maar ook andere kinderen op de opvang.

Door: Nationale Zorggids