Vrijwillig jeugdwerk is 190 miljoen waard

Het vrijwillig jeugdwerk levert de samenleving tenminste 190 tot 200 miljoen euro per jaar op. Dat blijkt uit een schatting in opdracht van een groep vrijwilligersorganisaties die zich richten op kinderen en jongeren. Dit meldt Nij. 

Ruim vijftig organisaties in Nederland doen aan vrijwillig kinder- en jongerenwerk. Scouting Nederland bijvoorbeeld, YMCA Nederland, speeltuinen en kindervakantieorganisaties. Ze organiseren activiteiten die gericht zijn op ontmoeting, plezier, creativiteit, natuurbeleving, zingeving, sport en spel.

Fysiek en mentaal welzijn

Voor de schatting is binnen- en buitenlandse literatuur over het effect van dit jeugdwerk geanalyseerd. Ook zijn er interviews gehouden met vertegenwoordigers van vijf organisaties die betrokken zijn bij vrijwillig jeugdwerk. De activiteiten verbeteren onder meer het fysieke en mentale welzijn van kinderen en jongeren, zo blijkt. Ook verbeteren ze hun schoolprestaties en uiteindelijk hun positie op de arbeidsmarkt. Ouders houden meer tijd over als hun kinderen meedoen aan activiteiten. En de vrijwilligers versterken hun organisatorische en didactische vervaardigheden.

Waar mogelijk zijn deze effecten vertaald in een geldwaarde. Zo komen de onderzoekers tot een geschatte waarde van minstens 190 tot 200 miljoen euro. Ze benadrukken dat een deel van de maatschappelijke waarde niet uit te drukken is in geld.

Warme en veilige omgeving

'Het vrijwillig jeugdwerk biedt kinderen een warme en veilige omgeving waar ze vrienden maken voor het leven', vertelt Marthe van Voorst van Beest van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Kinderen die eraan meedoen, hebben daar vaak hun belangrijkste vriendenkring. Veel van die organisaties gaan met kinderen de natuur in, ze spelen buiten en ontdekken de wereld. Kinderen leren zo praktische vaardigheden. Maar ze ontwikkelen vooral ook hun sociale en emotionele vaardigheden en hun zelfvertrouwen. Hun persoonlijke ontwikkeling en emotionele veiligheid staan centraal.'

Door: Nationale Zorggids