Normal_positive-schoolgirl-taking-selfie-on-smartphone-2022-11-23-00-45-12-utc-min

Er is volgens ruim 50 procent van de kinderen tussen de 9 en 13 jaar sprake van een telefoonverslaving. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder 500 kinderen van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal. Dat meldt de NOS.

Meer dan de helft van de kinderen voelt vaak de behoefte om even op hun telefoon te kijken en vindt het moeilijk om de telefoon links te laten liggen. Zo'n 80 procent van de kinderen zegt dat ze langer op hun telefoon zitten dan eigenlijk de bedoeling is.

Regels over telefoongebruik thuis en in de klas

Thuis en in de klas hebben kinderen geregeld te maken met regels over het telefoongebruik. Volgens 75 procent van de kinderen mogen ze thuis niet altijd op hun telefoon. Gebruik is bijvoorbeeld niet toegestaan aan tafel, maar ook 's nachts mogen kinderen soms geen telefoon op hun slaapkamer hebben. Ook hebben ouders en kinderen vaak een schermtijd afgesproken.

Telefoon in beslag genomen 

Ook op school mogen kinderen niet altijd hun telefoon gebruiken, op sommige scholen wordt voorafgaand aan les de telefoon in beslag genomen. Een meerderheid van de kinderen kan zich vinden in de regels voor telefoongebruik op school.

Door: Nationale Zorggids