Normal_pexels-lisa-fotios-2721581__1_

Onderzoekers van Amsterdam UMC en GGD Amsterdam hebben ontdekt dat slaapproblemen in de babytijd een voorspeller is voor slaapproblemen bij peuters. Deze vroege signalering kan helpen ouders op maat te ondersteunen. Dit meldt het Amsterdam UMC.

Zij hebben onderzocht of er een verband is tussen de ontevredenheid van ouders over de slaap bij baby’s van 4 tot 6 maanden en mogelijke slaapproblemen in de peutertijd. Hierbij hebben niet alleen de baby’s last van slaapproblemen, maar vaak lijdt het hele gezin hier ook onder.

Slapeloze nachten

In Nederland komen bijna alle gezinnen regelmatig bij de jeugdverpleegkundige en jeugdarts. Deze zijn nu steeds meer in staat om zorg op maat te bieden, waarbij zij vroeg problemen kunnen signaleren of ondersteuning kunnen bieden bij het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten.

Het onderzoek liet blijken dat peuters die problemen hadden tijdens hun slaap als baby, dubbel zoveel slaapproblemen ervaarden. Ook zagen hun ouders de slaapgewoonten van hun kinderen als problematisch. Deze ontevredenheid van ouders lijkt dus een indicatie voor latere slaapproblemen in de peutertijd.

Hulp geboden

Volgens jeugdarts Harskamp – van Ginkel kunnen we ouders beter voorbereiden als slaapproblemen vroeg worden gesignaleerd. Naast het feit dat er op maat slaapadvies of opvoedadviezen gegeven kan worden, kunnen ook professionals extra bijgeschoold worden.

Door: Nationale Zorggids