Kamermeerderheid wil Autoriteit Persoonsgegevens voor kinderen

Er moet een Autoriteit Persoonsgegevens komen voor kinderen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. De ChristenUnie maakt zich zorgen omdat technologiebedrijven veel gegevens verzamelen van kinderen, van wie het leven zich voor een groot deel online afspeelt. Een motie die het kabinet oproept om na te denken over zo'n kinderautoriteit - al dan niet onderdeel van de Autoriteit Persoonsgegevens - krijgt steun van de coalitie en een groot deel van de oppositie.

"Of dat nu gaat om leeftijdscontrole, ouderlijke toestemming, transparantie of begrijpelijke voorwaarden: het gebeurt niet of onvoldoende", zei Nico Drost (ChristenUnie) vorige week tijdens een debat over de bescherming van onlinegegevens. "Terwijl kinderen juist extra bescherming nodig hebben omdat zij de meest fanatieke gebruikers zijn, maar ook omdat zij de gevolgen van hun handelingen lastiger kunnen overzien."

Status onlinekinderrechten

Verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) vindt het een interessant idee. Maar ze wil eerst onderzoeken hoe het nu gesteld is met onlinekinderrechten voor ze een besluit neemt.

In het parlement is eveneens ruim voldoende steun voor het plan van de ChristenUnie om wettelijk vast te leggen dat gegevens van kinderen niet mogen worden verwerkt voor advertenties, het opstellen van klantprofielen en microtargeting. Dat laatste houdt in dat mensen zeer gericht worden aangesproken in reclames, bijvoorbeeld over het favoriete speelgoed van kinderen. In Ierland bestaat al een wet met deze strekking.

Door: ANP