Normal_rss_entry-382069

Het is juridisch mogelijk om kindersekspoppen te verbieden, zolang de grens van hoe oud deze poppen eruit mogen zien wordt verlaagd van 18 naar 12 jaar. De Raad van State (RvS) zegt in een advies aan het kabinet dat een verbod van poppen die eruit zien als kinderen onder de 18 jaar - wat justitieminister Dilan Yeşilgöz nu van plan is - moeilijk te handhaven is. Want het is ingewikkeld om onderscheid te maken tussen het lichaam van een 17- en 19-jarige, stelt de raad.

De belangrijkste adviseur van het kabinet zegt dat elke leeftijdsgrens tot discussie kan leiden. Maar de raad verwacht "dat het onderscheid tussen pre-puberale poppen en volwassen poppen beter te maken is dan het onderscheid tussen ‘puberpoppen’ en volwassen poppen".

Volgens de RvS is een verbod op kindersekspoppen juridisch moeilijker uit te leggen dan een verbod op bijvoorbeeld kinderporno. Van dit laatste zijn kinderen namelijk direct slachtoffer, en dat is niet het geval bij sekspoppen.

Seksualisering

De bewindsvrouw wil kindersekspoppen verbieden, omdat deze onderdeel zijn van een subcultuur waarin het seksualiseren van kinderen normaal is. De kern van de vraag die de minister en de Tweede Kamer moeten beantwoorden is volgens de RvS of het stellen van deze norm genoeg reden is om bezitters van kindersekspoppen te straffen. Als de minister in haar wetsvoorstel beter uitlegt waarom ze een verbod nodig vindt, zal het wetsvoorstel volgens de raad waarschijnlijk juridisch standhouden.

Strafbaar

Bezitters van kindersekspoppen riskeren normaal gesproken een straf van maximaal een jaar in het plan van Yeşilgöz. De straf kan drie jaar worden verhoogd als het gaat om handelaars en anderen die er een beroep of gewoonte van hebben gemaakt. De raad vindt deze verviervoudiging van de straf niet te rechtvaardigen en ook niet in verhouding met de strafverhoging bij andere seksuele misdrijven. Daarom adviseert de RvS om de straf maximaal met een halfjaar te verhogen.

De kindersekspoppen zien er vaak levensecht uit en zijn er ook op gemaakt om seks mee te hebben. De douane onderschept jaarlijks doorgaans enkele tientallen van deze poppen.

Door: ANP