Normal_andres-siimon-rybnrg4c3l0-unsplash__1_

Er is steeds meer animo om het aantal plekken waar niet meer gerookt mag worden uit te breiden. Vooral locaties waar veel kinderen komen, zoals in speeltuinen en in de auto. Dit meldt Erasmus MC na een onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Edinburg.

 

Wereldwijd wil 86 procent van de mensen het roken in de auto met een kind erbij verbieden. Ook het creëren van een rookvrije speeltuin en rookvrije schoolplein wordt respectievelijk 80 en 76 procent gesteund.

Verschillende locaties

Deze cijfers komen voort uit de analyse van gezondheidswetenschapper Nienke Boderie van het Erasmus MC. Haar team analyseerde gegevens van bijna 900.000 mensen uit 33 landen, die mee hadden gedaan aan studies omtrent de uitbreiding van rookvrije zones. Besproken plekken waren rookvrije auto’s, appartementencomplexen, parken, stranden, straten of bushaltes.

In Nederland was de steun voor een rookvrije speeltuin en rookvrije auto hoger met een percentage van 90 procent. Bij dierentuinen en pretparken lag het percentage rond de 80 procent, vertelt hoofdonderzoeker en kinderarts-neonatoloog Jasper Been van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

Nederland is er klaar voor

De onderzoeker zegt dat deze resultaten laten zien dat Nederlanders zelf tevreden zullen zijn met een nieuw rookvrij beleid. “Eigenlijk lopen we in Nederland achter. In 18 Europese landen mag je al niet meer roken in de auto met een kind erbij.”

Been zegt dat een rookvrijbeleid in andere landen al werkt. “Het rookverbod in de auto met kinderen leidde in andere landen tot een derde minder blootstelling aan rook bij kinderen. Dit ondanks uitdagingen in de handhaving.” De kinderarts heeft in eerder onderzoek al laten zien dat rookvrije publieke binnenruimtes leidt tot minder vroeggeboorte en ziekenhuisopnames van kinderen voor astma-aanvallen en luchtweginfecties.

Voorbeeldfunctie

Volgens Been beschermt een rookvrijbeleid niet alleen tegen meeroken, maar het ontmoedigt ook kinderen om later zelf te gaan roken. “Hoe minder kinderen roken zien, hoe minder normaal ze het vinden. Er is dus ruimte én noodzaak voor beleidsmakers om de volgende stap te zetten en kinderen te beschermen tegen de schadelijke effecten van tabaksrook. Voor de gezondheid van kinderen en volwassenen is elke omgeving die we rookvrij maken meegenomen.”

Door: Nationale Zorggids