Nederland voor het eerst buiten top 10 ranglijst kinderrechtenorganisatie

Nederland is zestien plaatsen gedaald op de KidsRights Index. Dit staat in een maandag verschenen rapport van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights, onder meer bekend van de jaarlijks uitgereikte Internationale Kindervredesprijs. Nederland staat nu twintigste op deze ranglijst, die laat zien hoe alle 193 landen scoren op het gebied van kinderrechten. Het is voor het eerst dat Nederland buiten de top tien valt.

Volgens het rapport besteedt Nederland een zeer laag percentage van het overheidsbudget aan kinderen. Dit resulteert in lange wachtlijsten in de jeugdzorg en jeugdbescherming, waardoor "de staat niet de benodigde zorg of bescherming kan bieden voor een grote groep kwetsbare kinderen".

Ondermaats

Voorzitter Marc Dullaert van KidsRights stelt in een toelichting op het rapport dat Nederland "over de gehele linie" tekortschiet op het gebied van kinderrechten. "Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld, maar presteert op het gebied van kinderrechten ondermaats."

Volgens het KidsRights Index Rapport van 2023 is de verwachting dat dit jaar een op de vier kinderen wereldwijd onder de armoedegrens zal leven. Het rapport wijst als factoren die hieraan bijdragen onder meer op de oorlogen in Oekraïne en Soedan en de gestegen kosten van levensonderhoud. Andere factoren zijn een toename van milieurampen, de lage vaccinatiegraad wereldwijd en de uitsluiting van meisjes tot onderwijs in Afghanistan.

Top drie

De top drie van de jaarlijkse ranglijst wordt gevormd door Zweden, Finland en IJsland. Onderaan de lijst staan Afghanistan en de Afrikaanse landen Tsjaad en Zuid-Soedan.

Door: ANP