Normal_rss_entry-385891

Via bol.com en amazon.nl kunnen nog steeds makkelijk onveilige producten worden verkocht. Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek om te zien hoe goed de verkoopplatforms het aanbod van externe verkopers controleren.

Bij beide webshops kunnen derde partijen ook producten aanbieden. Maar bol.com en amazon.nl lijken daarop onvoldoende toezicht uit te oefenen, constateren onderzoekers van de Consumentenbond. Zij boden voor hun onderzoek zelf negen artikelen aan die al Europees geregistreerd stonden als gevaarlijk.

Het gaat bijvoorbeeld om een brandgevaarlijke mobiele airco, een kinderschommel die als onveilig is bestempeld en een bouwlamp waarvan bekend is dat die niet deugt en gevaarlijk kan zijn. Zeven van de betreffende producten konden uiteindelijk gewoon op bol.com worden aangeboden. Bij amazon.nl kwamen acht producten door de controle.

Lakse controles

Volgens de Consumentenbond wisten de onderzoekers de controles met simpele trucs te omzeilen. Ze veranderden bijvoorbeeld bepaalde productcodes. "Het is schrikbarend dat het zo simpel is om de controlesystemen van deze grote verkoopplatforms om de tuin te leiden", zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. "We zijn vooral geschrokken van het feit dat producten die geregistreerd staan als gevaarlijk, zo makkelijk op die websites terechtkomen. Dat roept om actie. De controle moet sterk verbeteren."

Ook bijvoorbeeld blokker.nl en zalando.nl werden door de Consumentenbond onderzocht. Daar lukte het de onderzoekers niet om foute koopwaar aan te bieden. De producten werden er om uiteenlopende redenen niet geaccepteerd.

Door: ANP