Tien jaar cel voor vrouw die 11-jarige zoon dodelijk vergiftigde

De 35-jarige Jolanda M. uit Zevenbergen die haar 11-jarige kind vergiftigde door hem een overdosis zware pijnstillers te geven, is donderdag veroordeeld tot tien jaar celstraf. In de ogen van de rechtbank heeft zij zich schuldig gemaakt aan de doodslag van haar zoon en ook bewust de kans aanvaard dat hij door haar toedoen zou kunnen overlijden.

De vrouw ontkende al die tijd. Het Openbaar Ministerie sprak van een ‘‘ultiem tragische zaak’’ en eiste twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging vanwege moord. De rechtbank achtte niet bewezen dat ze haar zoon echt dood wilde hebben en ging daar dus niet in mee. Tbs zou niet nodig zijn, omdat er een lage kans is op herhaling.

Cocktail van medicijnen

Het kind overleed in februari 2020 aan een cocktail van verschillende pijnstillers, een slaapmiddel en een antidepressivum. Al die stoffen waren niet voorgeschreven bij de jongen. De rechtbank is ervan overtuigd dat de middelen zijn toegediend door de moeder. Die ontkende dat en dacht dat de jongen zelf de pillen had ingenomen. Ze had ze in huis, omdat ze de middelen zelf gebruikte.

Met een camerasysteem in de slaapkamer van het kind is het toedienen van de medicijnen gefilmd. M. zei eerder echter dat ze niets meer toediende dan paracetamol. De vrouw lijdt volgens gedragsdeskundigen mogelijk aan het syndroom van Münchhausen by proxy, een ziekte waarbij aandoeningen bij een kind worden geveinsd.

Door: ANP