Ouders van verlamde Geuko beginnen proces tegen hun zorgverzekering

De ouders van de 11-jarige Geuko slepen hun zorgverzekeraar voor de rechter. Het verlamde jongetje heeft namelijk een behandeling in Amerika nodig. Een dure nieuwe behandeling die de verzekeraar niet wil vergoeden. Dit meldt RTV Noord.

 

Vader Gert Jan van Lang maakt rustig de wond schoon van Geuko’s keel. Een wond waar een slangetje doorheen gaat, zodat het jongetje nog kan ademhalen. “Dit moet elke dag zodat het niet gaat ontsteken”, vertelt Van Lang.

Geuko kan zonder beademingsapparatuur namelijk niet langer dan vijf minuten zelfstandig ademhalen. Zijn bed is dan ook omringd door talloze apparaten. Ook zijn kamer lijkt sterk op een kamer van een ziekenhuis. Gelukkig hangen er op de muren kaartjes en tekeningen: “We vinden jou superstoer. Groetjes van je vrienden.”

Verlamming

Geuko was een gezonde baby, maar werd plotseling ernstig ziek toen hij vier was. Terwijl het begon met een verkoudheid, veranderde het binnen 24 uur in een complete verlamming. Sindsdien kan Geuko nauwelijks zijn armen en benen bewegen, en heeft hij intensieve zorg nodig van zijn ouders. In 2019 kon de 11-jarige behandeld worden in Amerika na een inzamelactie.

“We zagen hem gewoon opknappen. Voor die tijd kon hij nauwelijks zelf ademhalen, maar daar werd hij zo sterk dat hij het 1,5 uur alleen kon. Hij begon te fietsen en kon zich beter bewegen. Het zit hem in de kleine dingen, maar door die behandeling krijgt hij meer kracht en vertrouwen in zijn lichaam”, vertelt Gert Jan.

Amerika

Helaas wordt deze behandeling niet in Nederland vergoed en verslechtert de toestand van Geuko weer na de behandeling. “Je vaderhart scheurt gewoon. Je ziet je kind wegkwijnen, je ziet hem gewoon zwakker worden.” Daarom wil de familie Geuko weer meenemen naar Amerika.

Terwijl de betreffende zorgverzekering de situatie ‘een verdrietig en moeilijk gegeven’ vindt, moeten zij zich aan de wet- en regelgeving houden, schrijven ze in een brief. Na het bestuderen van literatuur en de casus “uitgebreid te hebben besproken zien wij helaas geen mogelijkheid de behandeling te vergoeden”.

Verzekeraar

Wel wil de verzekering uit coulance 100.000 euro bijdragen aan de behandeling. Echter kost de behandeling zo’n 350.000 euro. Het bedrag die de verzekering wil uitkeren is gebaseerd op wat een behandeling in Nederland zou kosten. Maar volgens Gert Jan komt Geuko daar niet voor in aanmerking. “Volgens onze artsen is er hier geen behandeling die past of waar Geuko terecht kan. En juist die in Amerika heeft wel effect.”

“Het voelt heel krom om een rechtszaak te beginnen”, zegt Gert Jan. “Je kind mag toch gewoon beter worden? Dan heeft hij uitzicht op een betere kwaliteit van leven. Maar als de rechter ook nee zegt, dan is dat eigenlijk het doodsvonnis van Geuko. Dan wordt hij zwakker en zwakker, wordt de zorg intensiever en op een gegeven moment houdt het op.”

Om de rechtszaak te bekostigen start de familie een nieuwe inzamelactie. Deze willen ze in oktober starten.

Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch