'Belangrijk dat ouders speelgoed kind regelmatig controleren'

Regelmatig ziet Mariëlle Hermans, Gedragsexpert Veilig vervoeren van Kinderen bij VeiligheidNL, terugroepacties of waarschuwingen voorbij komen vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waarbij het gaat over onveilig speelgoed. Ze vindt het goed dat producten worden teruggeroepen zodra een onveilige situatie wordt gemeld, maar wat volgens haar nog veel belangrijker is, is dat ouders van jonge kinderen zich bewust zijn van de risico’s en regelmatig het speelgoed van hun kinderen controleren. Dit meldt VeiligheidNL.

De NVWA gaf deze week aan dat ze in de afgelopen jaren twintig meldingen hadden ontvangen over mogelijk onveilige speenkoorden en gaat daar nu onderzoek naar doen. Hermans is blij dat er aandacht is voor onveilige situaties, maar vindt dat de verantwoordelijkheid ook bij ouders ligt.

Speelgoed controleren

Daarom adviseert ze om tijdens het opruimen van het speelgoed goed te controleren of alles nog heel is en of er geen stukjes plastic afgebroken zijn, waardoor er scherpe randen of punten zijn ontstaan. Ook is het verstandig om te controleren of er geen kleine onderdelen kunnen loskomen en heel belangrijk: controleer bij elektronisch speelgoed of het batterijklepje nog goed dicht zit. En natuurlijk is het bij speenkoordjes goed om er even aan te trekken om te zien of er geen kralen loskomen en het bevestigingsclipje te controleren op losse onderdelen. “Een kleine moeite, maar het kan veel leed voorkomen”, aldus Hermans.

Door: Nationale Zorggids