Gesloten jeugdzorginstelling kreeg zzp'ers van uitzendbureau drugscrimineel

De gesloten jeugdzorglocatie Woodbrookers van Jeugdhulp Friesland kreeg personeel geleverd van een uitzendbureau in handen van een drugscrimineel. Follow the Money en Pointer ontdekten dat de man recentelijk een celstraf van 8 jaar opgelegd heeft gekregen wegens betrokkenheid bij drugslabs. Woodbrookers kwam vorig jaar nog in opspraak vanwege zedenmisstanden. Het behandelcentrum zou in de loop van 2023 sluiten. Ouders klagen al jaren over de slechte kwaliteit van zorg die hun kinderen er krijgen. Er druppelen vooral klachten binnen over de invalkrachten van uitzendbureau Ultracare. Dit melden Follow the Money, Pointer en Omrop Fryslân.

De rechtbank in Zutphen heeft de 39-jarige Laid E. uit Nijkerke afgelopen maand een celstraf opgelegd voor betrokkenheid bij een Nederlands en een Belgisch drugslab. Het lab in België is volgens justitie de grootste ooit van dat land. E. was ook mede-eigenaar van twee zorguitzendbureaus Ultracare bv en Ultracare Bemiddeling bv, én een thuiszorgbedrijf. De uitzendbureaus leverden personeel voor onder meer de jeugdzorg, ggz en e gehandicaptenzorg. Zzp’ers van Ultracare werken ook op de gesloten locatie Woodbrookers van Jeugdhulp Friesland. Jongeren met psychische problemen en gedragsproblemen verblijven in het behandelcentrum in Kortehemmen, bij Drachten. Het ingehuurde personeel is onder meer verantwoordelijk voor een-op-een begeleiding, wat volgens ouders weinig voorstelt, aldus FtM.

Seksueel wangedrag

Vorig jaar bleek al dat personeel bij Woodbrookers criminele activiteiten uitvoerden en dat ze seksueel wangedrag vertoonden. Jongeren hadden er toegang tot drugs en het ingehuurde personeel zou daar vanaf weten en soms zelfs helpen. Uit onderzoek door het Openbaar Ministerie is echter geen wettig en overtuigend bewijs voortgekomen. Die zaak is geseponeerd.

Onafhankelijk onderzoek

Kinderrechter Bart Tromp plaatst inmiddels geen kinderen meer bij Woodbrookers en wil dat er onafhankelijk onderzoek komt bij Jeugdhulp Friesland, waarbij wordt vastgesteld of de organisatie de diploma’s en verklaringen omtrent gedrag wel raadpleegt. “De resultaten daarvan zouden wat mij betreft openbaar moeten worden gemaakt, juist omdat dit bij eerder onderzoek naar de misstanden bij Woodbrookers niet is gebeurd.” Op dit moment verblijven nog tien jongeren op de gesloten afdeling.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky