Slechts één persoon belt politie over zedenzaak oppas Schagen

Één persoon heeft de politie gebeld naar aanleiding van het nieuws dat een 24-jarige man uit de gemeente Schagen, die zich aanbood als oppas, wordt verdacht van kindermisbruik. Het gaat om een persoon die denkt met de verdachte contact te hebben gehad, maar er is niet opgepast bij de melder in kwestie. Dit zegt het Openbaar Ministerie.

In het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte oppas was bij ten minste elf gezinnen met baby's en peuters door heel Nederland. Hij zou in zeker één gezin ontuchtige handelingen hebben uitgevoerd en daar beelden van hebben gemaakt. De politie zei donderdag dat mensen zich via 0900-8844 konden melden als ze denken dat de man ook bij hen heeft opgepast, daar is tot nu toe dus een concreet belletje uit gekomen.

De man zou zich vier jaar lang, tussen 2019 en eind mei 2023, hebben aangeboden via Marktplaats. Hij wekte volgens politie en justitie vermoedelijk vertrouwen op door foto’s waarop hij te zien is in een politie-uniform. Er werd direct benadrukt dat hij nooit in dienst is geweest bij de politie: hij is gefotografeerd in het uniform doordat hij de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) volgde en als zodanig mocht meekijken bij het politievak.

Kindermisbruik

De man werd in mei opgepakt, waarna tijdens een huiszoeking gegevensdragers in beslag zijn genomen. Een speciaal zedenteam van de politie boog zich over de vele terabytes aan bestanden en ontdekte dat er bij een van de oppasgezinnen sprake was van kindermisbruik, omdat hier beelden van zijn aangetroffen.

Gezinnen bij wie de man heeft opgepast zijn deze week geïnformeerd door zedenrechercheurs. De families komen uit de gemeenten Molenlanden, Den Haag, Zoeterwoude, Hollands Kroon, Dijk en Waard, Zaanstad, Breda, Den Bosch, Tilburg, Overbetuwe en Nieuwegein, dus vijf provincies in totaal.

In het onderzoek is ook een tweede verdachte opgepakt. Het gaat om een 38-jarige man uit Alkmaar. De hoofdverdachte zou hem de zelfgemaakte beelden hebben gestuurd van het kindermisbruik. De 24-jarige moet 4 september voor de rechter verschijnen, het gaat dan om een eerste, niet-inhoudelijke zitting. De tweede verdachte stond maandag voor de rechter. Deze zitting was achter gesloten deuren. De rechtbank heeft besloten dat de man langer vast blijft zitten.

Door: ANP