Voorwaardelijke celstraffen geëist voor GHB-vergiftiging peuter

Een 23-jarige moeder en haar ex-partner stonden deze week voor de rechter vanwege een GHB-vergiftiging bij hun (stief)dochter. Het 2-jarige meisje belandde in mei 2022 in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat zij GHB had binnengekregen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) lieten ze hun drugsflesje rondslingeren, waardoor het kindje er makkelijk toegang toe had. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Dat de verdachten zo onbedachtzaam omgingen met een flesje dat gevaarlijke stof bevatte, rekent het OM hen zwaar aan. “Zij was 2 jaar, een leeftijd waarop kinderen nieuwsgierig zijn, alles in hun mond stoppen en zich aan je toezicht onttrekken.” De officier van justitie vindt dat het hun taak was om het meisje voor dit soort ellende te beschermen en dat zij daarop moest kunnen vertrouwen. “Het laten rondslingeren van drugs is het domste wat je kunt doen.” Ook rekent de officier het hen zwaar aan dat ze niet meteen hun verantwoordelijkheid namen.

Strafeis

Moeder en stiefvader hoorde deze week de strafeis: 180 uur werkstraf, een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor de vrouw en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden voor de man. De strafeis is voor de man zwaarder omdat hij voor zijn drugsgebruik behandeld moet worden. Ondanks de kritieke toestand waarin het meisje in het ziekenhuis belandde, lijkt ze er geen schade aan over te hebben gehouden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky