Dreumesen en peuters krijgen veel suikers en schermtijd

Kinderen tussen de 1 en 3 jaar krijgen volgens een promotieonderzoek van Anne Krijger van het Erasmus MC Sophia te veel zoete drankjes, ongezonde snacks en schermtijd. Ze pleit voor verbetering van hun leefstijl, want de gevolgen van ongezond leven worden steeds groter. Dit meldt het Erasmus MC. 

Krijger ontwikkelde de FLY-Kids (Features of Lifestyle Young Kids) vragenlijst die ouders bij een regulier bezoek aan de Jeugdgezondheidszorg konden invullen. Een instrument voor artsen en verpleegkundigen in de JGZ om te signaleren welke leefstijlaspecten goed gaan en waar verbetering mogelijk is. Uit de antwoorden blijkt dat kinderen vaak suikerhoudende drankjes, ongezonde snacks en veel schermtijd krijgen. Volgens Krijger scoorde slechts 3 procent van de ouders op alle vragen gunstig.

Overgewicht

Ongezond eten en drinken kan leiden tot overgewicht als kind of op latere leeftijd, waardoor ze een verhoogd risico hebben op diabetes, een verhoogde bloeddruk of een te hoog cholesterol. Veel ouders weten niet hoeveel suiker appelsap bevat, terwijl er veel suiker in een kleine hoeveelheid zit. Kinderen die te veel naar een scherm kijken kunnen bijziend worden.

“De antwoorden van ouders kan de JGZ-professional gebruiken als aanknopingspunt in het gesprek en richting geven aan de adviezen en tips om ouders te helpen. Ongeveer 95 procent van alles ouders gaat naar het consultatiebureau, dus zo hebben we een groot bereik.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky