Normal_child-running-outside-2022-11-09-15-12-03-utc

Het KNMI heeft recentelijk nieuwe klimaatscenario’s voor Nederland ontwikkeld op basis van nieuwe ontwikkelingen. Zo zullen we meer te maken hebben met droogte tijdens de zomer en meer overstromingen tijdens hevige buien. Terwijl er veel aandacht wordt besteed aan een nieuwe leefomgeving, wordt er niet nagedacht over de impact dat dit heeft op jongeren. Dit meldt NJi.

Het weersinstituut heeft vier scenario’s gecreëerd over de toekomst van het Nederlandse klimaat, gebaseerd op de hoeveelheid broeikasgassen. Volgens wetenschappers zullen de weersomstandigheden in Nederland steeds meer verslechteren. Zo zal de temperatuur en zeespiegel blijven stijgen en zal er vaker sprake zijn van droogte, hittegolven en overstromingen.

Sombere toekomst

Het Nederlands Jeugdinstituut gelooft dat deze scenario’s een groot impact hebben op jongeren en hun onzekere toekomst. “Het klimaat verandert ingrijpend, zelfs in de meest optimistische scenario's,” zegt  Ali Karataş van het Nederlands Jeugdinstituut.
 
“Dit heeft ook grote gevolgen voor alle kinderen en jongeren. Het gesprek gaat nu vooral over veranderingen in onze leefomgeving, zoals wateroverlast en een veranderend landschap. Het gaat nog niet om de vraag wat klimaatverandering betekent voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. Hoe bieden we hen een hoopvolle toekomst? Dit zou meer en meer onderdeel moeten worden van het gesprek.”
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch