‘Impact van gehoorschade ook onder jongeren groot’

Een op de zeven kinderen tussen de 9 en 12 jaar heeft al beginnende gehoorschade. Het is daarom belangrijk dat er veel aandacht is voor het voorkomen van gehoorschade, vindt VeiligheidNL. Jongeren die gehoorschade ervaren kampen met allerlei gevolgen. Dit meldt VeiligheidNL. 

Wie gehoorschade heeft door hard geluid, kan dat nooit meer tenietdoen. In het dagelijks leven zullen hier diverse gevolgen van merkbaar zijn, zoals concentratie- en communicatieproblemen. Ook komen onder kinderen en jongeren met gehoorschade verminderde (leer)prestaties voor en kan het de opleidingskansen aantasten en later zelfs leiden tot (gedeeltelijke) arbeidsongeschikt, zo waarschuwt programmamanager Gehoorschadepreventie Victor Zuidema bij VeiligheidNL.

Depressie

Mensen met gehoorschade hebben vaker last van slaapproblemen en vermoeidheid. Zij hebben een verhoogd risico op sociaal isolement, eenzaamheid en depressie. Omdat vroeg opgelopen gehoorschade een groot effect kan hebben op het verdere leven van jongeren, is het volgens Zuidema belangrijk dat er jaarlijks een gehoortest plaatsvindt. Dit kan online via onafhankelijke hoortesten of bijvoorbeeld bij een audicien.

Door: Nationale Zorggids